Spoiler kam se podíváš!

Tohle je můj čtenářský deník, který vyzrazuje zápletky a nemluví spisovně. Just sayin.

7. 3. 2011

Wilkie Collins - The Moonstone (Měsíční kámen)

      The Moonstone je prý všeobecně považovanej za první anglický detektivní román. Překvapivě jsem si to jakožto detektivku užívala, ačkoliv jsem na detektivní žánr zanevřela už kdysi dávno, když jsem se předávkovala sherlocky a poiroty a marplovými a spol z rodinné knihovničky. (U nás má městská knihovna otevřeno jen v pondělí a v pátek, chápejte.)
      Celá knížka se skládá ze svědectví, který na popud Franklina Blakea sepsali lidi, kteří s ukradeným diamantem – The Moonstone – měli co do činění. Tím způsobem je celý příběh zachovaný pro budoucí generace, a to každá část vždycky z první ruky.
      Jeden chlápek v Indii ukradl údajně prokletej, velmi posvátnej diamant. Bylo důvodný podezření, že u toho i někoho zabil a celá rodina na něj zanevřela. Navíc diamant chráněj tři brahmani (po generace a generace), takže po zbytek jeho života se potulovali okolo a chudák chlápek se musel pořád bát o život. Každopádně ve svý závěti odkázal diamant svojí neteři Rachel. Otázkou je, jestli před smrtí vyměknul a dal jí prostě cennej dárek, nebo jestli to byl zahořklej parchant a odkázal jí naschvál prokletí.
      První část příběhu vypráví Betteredge, sluha u Lady Verinder. (Starší i mladší lady, tedy Rachel a její matky.) Betteredgův světonázor spočívá v přesvědčení, že dýmka a Robinson Crusoe obsahujou veškerý moudro. Jakože vážně. Když neví, otevře Robinsona a listuje tak dlouho, dokud nenajde citát, kterej situaci objasní. Ale jinak je Betteredge vcelku chytrej a výkonnej, takže až na některý quirks dobrej vypravěč.
      Franklin Blake, Rachelin bratranec a taky nápadník, má diamant doručit na její narozeniny. Už při převozu se tam objevujou podezřelí Indové, ale zatím ok. Dlouho se debatuje o tom, jestli teda diamant radši nerozřezat rovnou, ale nakonec se rozhodne, že ho Rachel na oslavě dají. V mezidobí před oslavou se začne jedna ze služek okolo Franklina chovat divně (rozuměj zamilovaně) a Franklin s Rachel se sbližují.
      Na oslavě se diamant předá, ukážou se potulný Indové, ale jsou posláni do háje, diamant uklizenej do skřínky a jde se spát. A ráno je samozřejmě diamant pryč. Po tom, co se tam chvíli ochomýtá neschopnej místní policajt, na případ zavolají hvězdnýho seržanta Cuffa. Všechno je děsně zamotaný, ale hlavní je, že se najde otřená barva na dveřích a je jasný, že na čích šatech je skvrna, ten to je.
      Divný je, že Rachel odmítá spolupracovat či promluvit s Franklinem a zamilovaná!služka se chová ještě divněji. Long story short, služka cosi schová do tekutýho písku a zabije se. Rachel to zabalí a odjede do Londýna.
      Chudá příbuzná Drusilla Clack pak převezme vyprávění, a to je lehce nesnesitelný, protože je to náboženská fanatička. Teda, je vtipný, když pobíhá po cizích domech a schováva tam traktáty, ale po chvíli ty její proslovy začnou nudit. Mrs Clack vypráví část o Rachel v Londýně, hlavně to, jak se Rachel zasnoubila s Godfrey Ablewhitem, dalším bratrancem a účastníkem narozeninové oslavy, pokryteckým to členem mnoha charitativních sdružení, a jak pak bylo zasnoubení náhle zase zrušeno, ale Godfrey překvapivě nic ani nenamítal.
      Ve vyprávění se pak mám dojem nějak střídají sám Franklin, rodinnej právník Bruff a zástupce doktora Ezra Jennings, ale žádnej z jejich stylů už není až tak specifickej jako Betteredge nebo Clack, takže tím asi netřeba se zabývat.
      Během doby, co se Rachel zasnubovala a zas svatbu rušila, se ukázaly určitý náznaky, že diamant je u jednoho obchodníka v Londýně a ten že ho uložil do sejfu v bance. Hm. Franklin je v tý době v zahraničí, ale asi po roce se vrátí, rozhodnutej záhadu vyřešit, protože pořád netuší, proč ho Rachel najednou nesnáší. Zpátky na místě činu se mu s Betteredgem podaří rozluštit záhadu divný služky, která se do něj zamilovala. Když den po krádeži uklízela u něj v pokoji, našla tam pyžamo s onou důležitou skvrnou. V naději, že ho tím nějak získá, pyžamo sbalila a kryla ho. Když ji ale Franklin nadále ignoroval, pyžamo schovala i s vysvětlujícím dopisem do písku a sbohem a šáteček. Franklin je apalled, protože o krádeži nic neví.
      Jako poslední možnost Rachel trikem donutí k rozhovoru a dozví se, že ho tenkrát viděla krást diamant na vlastní oči. Jenom poněvadž ho tak děsně miluje, i když je to takovej wretched rogue, ho neudala.
Franklin pátrá dál a vykoumá, že doktor, kteýho na narozeninový párty trochu urazil, se mu snažil dokázat svoji pravdu tím, že mu dal do pití trochu laudana. Ráno mu to doktor chtěl říct, jenže ho sklátila horečka a když se z ní dostal, měl mozek víceméně na kaši. Jeho zástupcovi Ezrovi se ovšem z doktorova blábolení povedlo zhruba získat představu o co šlo. Takže aby měli důkaz, plánujou Ezra s Franklinem onu osudovou noc zopakovat, zas Franklina přimět myslet na bezpečnost diamantu, nadopovat ho a koukat co udělá.
      K tomu potřebujou od Rachel svolení použít dům (stará lady se mezitím odebrala na mýtinu na konci cesty) a Rachel je radostí bez sebe, když se dozví, že Franklin nejspíš přeci jenom není ten nejhorší bastard. Experiment se daří, Franklin mátožně vezme diamant, ale už se nedozvědí kam ho tenkrát odnes, protože tentokrát Franklin vytuhne dřív a diamant prostě upustí na zem.
      Poslední šance pak teda je sledovat banku okolo data, kdy by se z ní měl diamant vyzvednout. To po mnoha peripetiích vede k tomu, že chlápka, kterej diamant odnesl, sledujou až do hostince. Když ale vejdou dovnitř, zjistěj, že Indové tam byl dřív, chlápek je tuhej a diamant fuč. Ale pozor, mrtvej chlápek je navíc taky maskovanej chlápek! A pod maskou je… Godfrey Ablewhite! *gasp*
      Ukáže se, že Godfrey měl hromadu dluhů a když viděl úplně zfetlýho Franklina nechat diamant na stole, prostě si ho vzal. Peníze potřeboval urgentně, takže ho zastavil a teprv po roce ho vyzvedl a chystal se ho nechat rozřezat v Amsterodamu. Zasnoubení byl pokus získat peníze a sešlo z toho, když zjistil, že to, co Rachel dědí po matince by mu k ničemu nebylo.
      Rachel s Franklinem se samozřejmě vezmou a v epilogu je Moonstone navrácen do Indie na sochu měsíčního božstva. The end.

      Zkrátka příjemná odpočinková knížka, vcelku jednoduchá a příjemně dlouhá.
      Pokud jsou v tomhle postu nějaký chyby, omlouvám se, ale vypnula jsem wordovský kontroly, protože mi pořád měnil the na thé. A že to dá práci, donutit ho přestat mě kontrolovat. Prudérní sedmička.

Žádné komentáře:

Okomentovat