Spoiler kam se podíváš!

Tohle je můj čtenářský deník, který vyzrazuje zápletky a nemluví spisovně. Just sayin.

21. 3. 2011

Carson McCullers - The Ballad of the Sad Café (Balada o smutné kavárně)

Obsahuje:
- The Ballad of the Sad Cafe
- Wunderkind
- The Jockey
- Madame Zilensky and the King of Findland
- The Sojourner
- A Domestic Dilemna
- A Tree- A Rock- A Cloud

      V téhle sbírce Balada jediná má asi 80 stránek, zbytek jsou povídky o zhruba 10 stránkách.

      Hlavní postavou Balady je Miss Amelia, podivná osoba z malýho městečka v Georgii, velká samotářská ženská, která vlastní obchod a vyrábí alkohol, zbožňuje soudní procesy a zadarmo a celkem dobře dělá doktora. Za podivných okolností se kdysi na 10 dní vdala za napravenýho hajzla, ale když měl její novopečený manžel Marvin nějaký návrhy na svatební noc, dostal pěstí. Pak dostal ránu pokaždý, když se přiblížil Amelii na dosah. Po deseti dnech to vzdal a odešel. Podle všeho se pak dal na dráhu zločinu a zavřeli ho.
      Anyway, zpátky do současnosti. U Miss Amelie se jednoho dne objevil hrbáč a oznámil jí, že je její prabratranec Lymon. Všichni čekali, že ho vykopne, ale stala se divná věc, Amelie se do něj evidentně zamilovala. Zamilovala tak, že pro něj dělá první poslední, daruje mu co si přeje... a tak. A protože Lymon má rád společnost, tak to nějak vyplyne, že Amelie začne alkohol prodávat po skleničkách místo po lahvích a z obchodu se stane kavárna. Pro městečko velká událost, protože jedině tam se lidi cítí, že mají nějakou dignity. Asi tři nebo čtyři roky je všechno růžový.
      Jenže pak pustěj Marvina z vězení a on se vrátí do městečka. A stejně jako se Amelie nevysvětlitelně zamilovala do Lymona, zamiluje se Lymon do Marvina. A protože Amelie udělá pro Lymona co mu na očích vidí, ocitne se tak nějak v rozpacích, jestli má Marvina uvítat, nebo vykopnout. Dopadne to tak, že je jako robot s protichůdnejma příkazama, čili dělá oboje najednoua zavařujou se jí z toho metaforický obvody.
      Nastřádaný napětí po čase vyvrcholí soubojem Amelie a Marvina, ve kterým Amelie už už vyhrává, ale pak jí na hlavu skočí Lymon a vyhraje to Marvin. Pak Lymon s Marvinem rozmlátěj celou kavárnu i přístroje na výrobu alkoholu, rozmlátěj nebo ukradnou veškerý zásoby a zdrhnou. Od tý doby je Amelie na dně, kavárna samozžejmě už nefunguje a dům pomalu chátrá.

Wunderkind je o holce, který se roztříštěj iluze o tom, že je zázračná pianistka a ztratí schopnost hrát.
The Jockey o žokejovi, kterýmu jedinýmu záleží na tom, že se na trati zranilo dítě.

Madame Zilensky and the King of Findland o patologické lhářce a profesorovi, který se jí snaží přimět k přiznání, že lže, dokud nezjistí, že bude lepší nechat ji v jejím vymyšleném světě.

The Sojourner o muži, který po sedmi letech náhodou potká bývalou ženu a je překvapený tím, kolik citů to vyvolá.

A Domestic Dilemma o muži, z jehož ženy se pomalu stává alkoholička. Jeho ničí to, že ji miluje a zároveň nenávidí za to, jak mu ničí život.

A Tree- A Rock- A Cloud. Teorie o tom, jak se dá naučit lásce tak, aby ji člověk dokonale ovládal a nikdy ho už nezranila.

Žádné komentáře:

Okomentovat