Spoiler kam se podíváš!

Tohle je můj čtenářský deník, který vyzrazuje zápletky a nemluví spisovně. Just sayin.

22. 2. 2011

Alan Moore - Watchmen (Strážci)

      Tak jsem se konečně dostala k dočtení Watchmenů, který mi Eygam cpe už děsně dlouho, protože je hanba to neznat a je to velmi kultovní a intelektuální a oceněný a vůbec, je to jenom fér, když já jsem ho navezla do Sandmana, že jo.
      Poněvadž i nadále hodlám setrvávat v přesvědčení, že Sandmanova symbolicky mytická intelektuálnost je lepší než intelektuálnost zabývající se světovou válkou, superhrdinama co nemaj žádný schopnosti a vůbec žádnýma mimozemšťanama, shrnutí vezmu stručně. Stejně to každej určitě zná.

      Ze začátku mi ten děj přišel příšerně složitej (což může být taky tím, že mezi četbou jednotlivých issues u mě ze začátku plynuly měsíce a měsíce) protože je tam spousta lidí, co maj normální jméno a pak hrdinský jméno a pak hrdinský děti a člověk neví kdo koho zná kterým jménem a jak to vlastně je. Časem se to ovšem vytříbí a jde o to, že to vypadá jako by někdo vraždil bývalý hrdiny, čili lidi, který se z různorodejch důvodů rozhodli nosit kostým a bojovat proti zlu. Hrdinství je teď zákonem zakázaný, btw. A ty, co doposud zůstali naživu, zjišťujou o co teda jde.
      Jo, a zároveň se omylem odstraněním inherentního pole (což mi přijde vtipný, poněvadž to je totally to samý jako reversing the polarity of the neutron flow) zrodí modrej chlápek, kterej umí úplně všechno, knowing the future/past, teleporting a manipulating matter included, což vážně narušuje světovou stabilitu a schyluje se k další světový, tentokrát pravděpodobně poslední.
      Bohužel úloha modrýho chlápka se většinou omezuje na hluboké postřehy o hodnotě lidského života, zatímco hledí do kráteru kdesi na Marsu. Aspoň že jsou ty krátery velmi hluboké. Na Zemi se zatím ukáže, že všechno to zabíjení hrdinů bylo součástí evil plan jednoho ex-hrdiny. Evil plan, který je jenom částečně evil, protože jeho cílem je celkové blaho lidstva (morální dilema!), spočívá ve vytvoření čehosi, co vypadá jako hodně nebezpečnej mimozemšťan, a co zničí půl New Yorku, načež se světové velmoci spojí proti společnému nepříteli a nastane mír. To se mu i povede, the end. Ty, který to odhalili, uznaj, že je třeba o tom pomlčet. Teda kromě pomatenýho Rorschacha, kterýho na to konto modrej chlápek promptně disintegruje.
      Jo, Rorschach vlastně ještě stihl poslat do novin svůj deník, kterej na konci Kluk Se Smajlíkem S Kečupem Na Tričku objeví, a tak stejně všechno pravděpodobně pošle do háje. Real The end.
      Nejlepší na Watchmenech je komiks v komiksu, kterej tam k místní trafice chodí číst nějakej chlápek. O strašidelný lodi a o tom, jak jednomu chlapovi hrábne strachem o svoji rodinu a dožene ho to až k voru z mrtvol a vraždám… creepy.

Žádné komentáře:

Okomentovat