Spoiler kam se podíváš!

Tohle je můj čtenářský deník, který vyzrazuje zápletky a nemluví spisovně. Just sayin.

17. 7. 2010

Steph Swainston - Rok naší války (The Year of Our War)


      Po dlouhý době jsem se zase dostala k New Weird, žánru, kterej jsem si zamilovala jakmile jsem si přečetla první knížku. (Ačkoliv je diskutabilní, jestli to vůbec je žánr a co vlastně obnáší...ale to je vedlejší.) Miluju tyhle knížky o to víc, že se s nima nakladatelství Laser pěkně vytáhlo. Edici New Weird řídí Martin Šust, překládá to Milan Žáček (kdybych nevěděla, že by to k ničemu nebylo, šla bych ho prosit aby mě vzal do učení. Vážně, cokoliv překládá se mi tak skvěle čte...) a ke každý z nich Laser používá/speciálně si objednává na obálku obraz od Edwarda Millera, takže ty knížky většinou i vypadají mnohem líp než originály. Zkrátka jako edice je to lahůdka. Jenom škoda, že nejsou hardcover.

      No, teď asi můžeme pokračovat se samotnou knížkou, shall we?
      Rok naší války se odehrává ve Čtyřzemí (Fourlands), což je podle mapy relativně menší kontinent, co je dál nemám ponětí. Nikdo v tomhle světě nepochybuje o existenci Boha, je fakt, že Bůh existuje, ale na čas odešel a požádal Císaře, aby zatím Čtyřzemí pohlídal. Nutno podotknout, že si dává na čas. Pokud se dobře pamatuju, je to už přes dva tisíce let. (Tisíc sem, tisíc tam...) A Císař svědomitě celou dobu hlídá, protože je nesmrtelnej. A aby se mu líp hlídalo, ustanovil i takzvaný Kruh, což je skupina 50 lidí (a příslušníků dalších ras, samozřejmě) (+ případní manželé/manželky), se kterými se Císař o svoji nesmrtelnost podělil. Měl by to být vždycky ten nejlepší z oboru a podle toho se jim i říká - Námořník, Lučištník, Kovář atd. Přece jenom ale nejsou Nesmrtelní Eszajové tak úplně nesmrtelný - když jsou zranění, Kruh se je snaží udržet při životě, ale někdy se to prostě už nedá a Kruh se na chvíli přeruší.
      Hlídání Čtyřzemí nespočívá ani tak ve vládnutí, různý panství mají svoje různý vládce. Spočívá v ochraně země proti hlavnímu (a pokud vím jedinýmu, když člověk nepočítá občanský války) nepříteli - Hmyzu (Insects). Hmyz jsou hnusný hnusáci s krunýřem, se spoutou nohou a kusadel a o velikosti menšího poníka.
      Jedním z nesmrtelných je Jant. Jeho titul je Posel, protože jako jediný dokáže lítat. Jeho úkol je nosit dopisy a přinášet hlášení Císaři na Hrad. Celá jedna rasa ve Čtyřzemí - Ptakkové - má křídla, ale lítat nedokážou. Jant to umí, protože je příhodně kříženej s jinou rasou, je napůl Rhydan. A naplno feťák. Šlehá si pravidelně takový dávky, že se vlastně pravidelně zabíjí, takže následnej absťák taky stojí za to. Ale díky tomu jako jedinej v celý zemi ví o existenci dalšího světa, Přesunu (Shift), kam se člověk dostane když umře pod vlivem drogy který říkají kočka. Není to žádný záhrobí, prostě jenom další svět a drogy jeden způsob jak se tam dostat. Problém je, že jakmile se tam někdo dostane, už tam musí zůstat nafurt. (Protože je mrtvej, duh.) Čili jenom Jant se může vrátit. A ostatní si myslej, že to jsou prostě drogový halucinace.
     No ale všechno to přece jenom přijde vhod. Když je v boji s Hmyzem, kterej teď mimochodem zaplavuje Čtyřzemí nejhorším způsobem co kdo pamatuje, smrtelně zraněnej král Ptakky Jespák, Jant mu pomůže do Přesunu. Jespák je fakt hustej, takže se mu celkem rychle povede v Přesunu sjednotit všemožný frakce a tak a srdnatě nadále bojuje proti Hmyzu. Ano, Hmyz je i tam. Hrůzné odhalení - Hmyz se rozlejzá po všech světech, co jich je! Díky tomu, když už je celý Čtyřzemí nejzoufalejší, zjistí Jant, že je Jespák až tak hustej, že před ním Hmyz utíká.A poněvadž jsou Hmyzáci bastardi, nepotřebujou ani drogy a  utíkají z Přesunu do Čtyřzemí. Záhada původu Hmyzu vyřešena. Podaří se jim teda vymyslet takovej nějakej plán spolupráce a s vypětím všech sil v epické bitvě naženou Hmyz zpátky do Přesunu, kde na ně už ale má Jespák přichystanou past. Happy end. Až na to, že je celá země zničená, vypálená a povražděná a v Kruhu je o pár lidí míň.

      To je sice hlavní storyline, ale podle mě je to spíš jenom pozadí pro to, o co tam vážně jde. Vztahy a intriky. Jak se lidi staví k Císařově Jediský bandě; lidi, který touží dostat se do Kruhu a získat nesmrtelnost; Nesmrtelný, který musej dokázat, že si svoje místo v Kruhu i nadále zasloužej; hádky a tajemství mezi Nesmrtelnejma, který můžou za staletí dorůst docela epickejch rozměrů a rozdělit Kruh zrovna když je ho potřeba.
      Majetek, jakej můžou Nesmrtelný vlastnit, je omezenej, jinak by teoreticky byli schopný časem ovládnout celou zemi, přesto maj svoje způsoby. Nejodpornější z nich podle mě byla Ata, Námořníkova žena, která měla za tu děsnou spoustu let desítky dětí. A teď má stovky vnoučat a pravnoučat, po celý zemi, na důležitejch pozicích. Se všema zůstává v kontaktu a oni jsou jí věrný až za hrob. Takže když se rozhodne, že takhle už to dál nejde a že chce manžílkovo místo v Kruhu, zavelí a všichni nastoupěj. Celá země je ve válce s Hmyzem, ale ona vypálí všechny přístavy, jenom aby dokázala, že je lepší Námořník (a nevadí jí používat u toho dceru jako návnadu).

      Co mě ze začátku trochu štvalo, byl zmatek ve jménech, protože každej jich má několik a jedna postava je schopná oslovit druhou po každý jiným z nich. Tak třeba hlavní postava se jmenuje Jant Šira, jeho titul je Posel a jméno získané při vstupu do Kruhu je Kometa. Jeho nejlepší kámoš je Lučištník, zvaný Blesk, někdy oslovovaný Mikavod podle jména jeho panství a někdy taky oslovovaný jeho vlastním jménem, který už jsem zapomněla. Takže ze začátku se může celkem snadno zdát, že tam je tak třikrát víc postav než ve skutečnosti s podivnejma vzájemnejma vztahama. Ale tak to se brzo vyjasní.
      Co mi na druhou stranu připadalo fajn je to, že ačkoliv bydlí v hradech a používaj luky, taky třeba nosej džíny a čtou noviny. A Jant je jako vypravěč skvělej, protože se většinou snaží moc se do věcí nemíchat (jakkoliv se mu to nedaří), komentuje děj střízlivě a uznává, že jeho hlavní motivace je sehnat prachy, sehnat drogu, zalízt do postele se svojí roztomilou ženuškou.

      Reakce na tuhle knížku (podle recenzí co jsem četla) byly buď Skvělá inovativní prvotina! nebo Rozpačitý nesoudržný fantasy pokus, takže to asi prostě vážně záleží na tom, jestli to člověku sedne, nebo ne. Na konci se sice Hmyzu zbavili (a vypadá to, že i Jant už končí s kočkou), ale má to být trilogie, tak si půjčím další díl a uvidíme, jestli mě to bude ještě pořád bavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat